Formel 1

Formel 1 är troligtvis den disciplin inom motorsporten som är den allra mest omtalade tillika den mest prestigefyllda. Världsmästerskapet i Formel 1 följs med stort intresse av miljoner människor världen över.

Det första loppet med beteckningen Formel 1 kördes den 29 mars i franska Pau under namnet Paus Grand Prix. Dock var det inte förrän två år senare, nämligen 1950 som ett VM i Formel 1 inrättades. På den tiden utgjordes VM-serien av sju tävlingar, sex i Europa och en i Nordamerika. Några av tävlingar finns med i F1-VM ännu idag, som till exempel Monacos Grand Prix, Storbritanniens Grand Prix samt Italiens Grand Prix. Det ska dock sägas att det 1950 kördes en hel del andra F1-tävlingar, vilka dock inte ingick i VM.

Under årens lopp har Formel 1-cirkusen bara vuxit och vuxit och idag är sporten en miljardindustri med tävlingar på fem olika kontinenter. 2014 års VM-serie består av totalt 19 tävlingar. Förutom tidigare nämnda också bland annat Bahrains Grand Prix, Kanadas Grand Prix, Singapores Grand Prix, Rysslands Grand Prix, Kinas Grand Prix samt Abu Dhabis Grand Prix där VM-serien avslutas 23 november.

För första gången på många år kan även vi svenskar glädja oss åt att ha en förare med på banorna, nämligen i form av Marcus Eriksson, vilken tävlar för det malaysiska Caterham-teamet. Bästa placeringen hittills för svensken kom i Monacos Grand Prix i våras när han körde in på en elfteplats.

Leder årets F1-VM gör för närvarande tysken Nico Rosberg, vilken har 22 poäng till godo före britten Lewis Hamilton. Med sex tävlingar kvar är det bäddat för en hård strid mellan de bägge förarna, vilka tillsammans vunnit hela tio av 13 lopp under säsongen.