IS-SM, Sveriges äldsta SM som fortfarande arrangeras

Rally car on winter track

Nordiska spelen arrangerades i Stockholm 1905 och på Målaren, närmare bestämt i Bäckfjärden arrangerade en bilintresserad godsägaren vid namn Axel Sjögren en 10 km lång bana på isen, det blev enligt historien Sveriges första Istävling för bilar, men inte förrän 1958 kom tävlandet igång på riktigt.

Bilarna rally-, racing- och rallycross kör i olika klasser beroende på vilken dubb de använder sig utav. Klasserna kallas kortnabb och långnabb. Dubben är utav stål och insatta inifrån. Det är inga massproducerade däck utan förarna tillverkar ofta själv däcken. Kortnabbens utstick får inte vara mer än 11 mm långt och långnabben får inte ha längre n 23 mm utstick.

Många av de som kört isracing har erhållit det finaste märket en sportutövare kan få under sin karriär och det är Stora Grabbars Märke. Det är en hedersmedalj som utövaren får när de samlat ihop tillräckligt med poäng under SM, EM, VM och OS. Fri entré på livstid till den sport de utövat för att få medaljen.

Är du intresserad och vill se någon tävling kan du besöka SBF:s hemsida för att se när och vart nästa tävling går av stapeln.