Serva själv eller lämna in

Innan dagens högteknologiska bilar kom var det enkelt för den händiga att serva bilen själv. Det fanns gott om plats i motorutrymmet och alla delar var lätta att komma åt. Dagens bilar är annorlunda, de flesta motorutrymmen är trånga och det är mycket elektronik kopplat i bilen, vilket gör att den enklaste sak som att byta en glödlampa kan bli komplicerat.

Lämna in

En sak man måste tänka på om man har en nyare bil och beslutar sig för att göra servicen själv, är att det då inte blir någon stämpel i serviceboken, vilket gör att vissa assistansförsäkringar och garantier inte gäller. Det kan också bli så att den person som vill köpa din bil i sin tur vill ha en stämplad servicebok. Kollar man på annonser på begagnade bilar, som exempelvis på Blocket, så står det ofta ”full servicebok”, vilket betyder att bilen blivit servad på verkstad. Därav kan det i vissa fall, framförallt om du har en nyare bil, vara värt att lämna in bilen på de serviceintervall som gäller, för att bilen ska funka så bra som möjligt.

Service

Serva själv

Har du en bil av något äldre årsmodell finns det inga problem med att göra servicen själv. Många bilar brukar ha garantier och assistansförsäkring upp till drygt 10 000 mil och efter det slutar de gälla. Så är du skicklig och gör servicen själv då kan du spara många tusenlappar. I en artikel i Göteborgs-Posten går det att läsa att man kan spara tusenlappar på att serva bilen själv.

En av de enklaste sakerna du kan göra själv, som spar en hel del slantar är att byta olja och filter. Dessa delar innehåller ingen elektronik som kan störas och det är en relativt enkel service att göra. För att göra detta är det enklast att boka tid i någon servicehall där du kan höja upp bilen. Du kommer då åt enklare och slipper ligga under bilen. Har du inte den möjligheten är det viktigt att se till att du pallar upp bilen på ett säkert sätt. För att enkelt hitta rätt delar du behöver kan du beställa dem online. En sajt som har stort utbud av reservdelar och tillbehör till bilen är www.mekanika.se. På deras sajt kan du enkelt knappa in registreringsnummer och vilken produkt du söker, så kommer rätt delar du behöver fram. Smidigt och enkelt. Här finns både olja och filter för de flesta bilmärken. Glöm inte att köpa och byta pluggens packning också för att undvika läckage.