Utöva motorsport

Motorsport

Att börja med motorsport låter kanske svårare än det är. Många har bilden av att det krävs massor av tid och pengar, men faktum är att nybörjare har möjlighet att prova på motorsport utan att behöva belåna huset och lägga ner all sin fritid på det.

Visst hjälper det dock om man är beredd att engagera sig. För många blir motorsporten en passion, där all tid och pengar som läggs ner är av kärlek till sporten. För en nybörjare, som inte vill köpa på sig dyr utrustning innan han eller hon vet precis vad som krävs, är det bästa tipset att gå till den lokala motorklubben för att se vad som erbjuds. Ofta kan klubben ordna fram bilar eller annan utrustning till låns eller subventionerande priser, vilket hjälper en ny entusiast väsentligt.

Det är också viktigt för en nybörjare att ta reda vilken sport som passar bäst. Det är stor skillnad på enduro och gokart, men du vet inte vilket du föredrar förrän du har testat båda. Därför kan det vara smart att gå på alla prova-på dagar som man hinner med, som motorklubbar runt om i landet brukar arrangera. Där får du ofta möjlighet att testa på sporten utan att förbinda dig med dyra medlemsavgifter eller krånglig utrustning.

Om du sedan vill utveckla ditt intresse finns det stor potential att gå djupare. Om du exempelvis börjar med gokart finns det möjlighet att klättra i klasserna och sedan sluta i STCC eller – i allra bästa fall – Formel 1. Om du inte har talangen eller viljan att göra en elitsatsning kan du förstås fortsätta med motorsporten på motionsnivå. För många är motorsporten är en social grej, och att träffas varje helg ger en sammanhållning förare och stall emellan som är svår att slå. Du får dock vara beredd på en hel del resande och meckande om du vill tävla i motorsport – men om du fastnar för det är det tid som du troligtvis mer än gärna lägger ner.